miércoles, 13 de diciembre de 2017

Francesc Maspons i Anglesell

La cara de les mil idees. Basat en el llibre de Lolo Garcia, "Els catalans de Ginebra" ,l'equip de video Sabem.com ha realitzat un interesant documental sobre aquest prominent home de Bigues i Riells desaparegut l'any 1966. Esta dedicat totalment a esbrinar i documentar les aportacions de Maspons a la Societat d'Estudis Juridics de l'Institut d'Estudis Catalans, grup que defensava el dret catala i que tenia com a seu Bigues. President de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, treballa en l'Oficina d'Estudis Jurídics de la Mancomunitat de Catalunya. Del 1925 al 1931 també fou president del Centre Excursionista de Catalunya i el 1930 el primer president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.
També fou membre comitè assessor de les minories nacionals de la Societat de Nacions i vicepresident del comitè executiu del Congrés de Nacionalitats Minoritàries (1931) i president de l'Association Internationale pour l'Étude des Droits des Minorités de l'Haia, desde on ara s'estudia la possibilitat de que fos mediador en un conflicte entre el Papa de Roma i el president de Txecoslovaquia. El 1951 fou un dels fundadors de la Societat Catalana d'Economia, que presidí del 1955 al 1958. També fou membre d'honor de l'Academia de Jurisprudencia y Legislación de Madrid i de la Comissió Codificadora del Dret Català. 
La presentacio del documental va tancar un any que ha glosat la seva figura i donat les claus del personatge. Presenta l'obra la seva tasca en el mon excursionista, amb l'impuls de Riells amics dels Cingles. el grup excursionista i l'espeologia catalana. Sorpren veint la dimensio del personatge, que es sorprenguesin cada dia dels talls poliedrics que oferia, malgrat la col.laboracio estimable del historiador del poble, Abel Camp, que va realitzar la coordinacio imposible amb el temps i els mitjans que hi havia. Montat amb retalls d'entrevistes a persones o que l'havien conegut, o que l'havien estudiat, el resultat es tant dinamic com monoton. Potser tambe degut al exces de foto fixa. Imatge, entrevista, imatge , entrevista, arribant a  ser dificil decidir que es deixa  o es posa del material obtingut.  Destaquen les aportacions i analisi de Pau Joan Hernandez, redactor i corrector del Capcigrany o les Llegendes, representades a la mateixa masia on es retira en la seva maduresa en els darrers anys. Hi trobarem a faltar alguna filmacio mes de les rutes proposades i descobertes per Maspons i Anglesell. A la casa pairal, tambe poc interpretada en el  dvd, debien haver passat forces coses, encontres i reunions, potser amb el seu valedor Enric Prat de la Riba i d'altres, aixi com es trovaba a faltar mes opinio o posicionament d'un home que sempre era cridat  a participar en actes constitucionals per el seus coneixements i experiencia, com per exemple, les bases de Manresa. Actes als que acudia per col.laborar encara que no tenia una posicio o carrec politic que l'obligues. Conta el documental el perill de mort durant el principi de la guerra civil y la sort i el suport que va rebre d'alts carrecs civils i militars catalans d'ERC per evitar-ho. En el documental pero, l'espectador esdeve un testimoni privilegiat de la vida d'aquest home que va anar fent un canvi radical de les seves idees, guanyat se la confiança de mestres i dirigents, per la seva dedicacio a Catalunya, en els apartats cultural, religios i juridic. En dia a dia que ens explica el llibre de Ginebra, sembla imposible que no hi hagin imatges filmades del personatge, ni que fossin uns segons caminan cap un casament com el cas del Gaudi.O no n'hi han o no s'han trobat. De les seves dubtes i sensacions, de les seves pors davant el desconegut que anava crean i descobrint, tambe en parles i molt clar la vintena dels protagonistes consultats. Un documental que en els moments dificils i convulsos actuals, transmet la esperança que ell tenia en el seu davallar. Si es del vostre interes el podeu adquirir al centre Civic de Bigues. 

No hay comentarios: