viernes, 28 de octubre de 2011

Gitanos catalans

Informar d'una realitat desconeguda i trencar estereotips. Aquest és l'objectiu del documental Gitanos catalans!, fet per A. "Sicus" Carbonell, cantant del grup de rumba Sabor de Gràcia, i Xavier Gaja. El film, tracta sobre la vida de diferents gitanos residents a Catalunya com un mosso d'esquadra, una família que treballa amb animals, un pastor evangèlic i un conserge d'habitatges.

Produït per Els Films de les Sargantanes i AGIPCAT amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, va sorgir d'un projecte que havia fet Carbonell de la recerca de la memòria històrica dels gitanos catalans. La seva cultura es transmet oralment de pares a fills i "així ha anat fent durant 600 anys", explica Carbonell.

De fet, ell mateix ha admès que no hauria pensat mai que la seva investigació acabaria en una sala de cinema. "El gitano català porta aquí 600 anys, és el gran desconegut i a vegades s'estereotipa la cultura gitana perquè hi ha manca d'informació. Aquesta va ser la intenció, i l'objectiu era que la gent pogués accedir i es pogués assabentar de què és la cultura gitana", ha indicat.

Xavier Gaja adverteix que al documental no s'hi podran trobar els estereotips negatius que hi ha sobre els gitanos perquè no se'ls ha trobat. Sobre certs costums que a vegades susciten la incomprensió dels paios, ha dit “que quan coneixes el poble gitano saps per què fan les coses i que és una qüestió de creences". Afirma que "hi ha moltes coses que no entenem quan veiem molts gitanos junts, i només s'estan donant suport els uns als altres". 

No hay comentarios: